Spletni brskalniki

torek, 22. oktober 2013

Pozdrav vsem bralcem!

 

Predstavitev in namen bloga


Pozdravljeni vsi skupaj. Moje ime je Alen Bešković in študiram na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, in sicer na stopnji dvopredmetni učitelj - smer matematika in računalništvo. Na tem mestu vam bo na voljo moj novi e-portfelj, katerega bom postopoma izdeloval in izpopolnjeval v okviru predmeta IKT za poučevanje računalništva. Temeljni nameni bloga so predvsem spoznati nove aktivne oblike in metodike izobraževanja na področju računalništva v današnjem času, pridobiti več informacij in znanja glede moje izbrane teme, nenazadnje pa tudi malo zabave.

Spletni brskalniki in zgodovina njihovega razvoja


Spletni brskalnik je računalniški program, ki omogoča brskanje po spletu in prikazovanje HTML dokumentov in večpredstavnih vsebin. Spletni brskalniki nam omogočajo dostop do svetovnega spleta. Deluje tako, da HTML dokument prebere in ga prikaže kot grafični dokument, ki lahko vsebuje video, slike, zvok in hipertekstne povezave do drugih dokumentov. Temelje za prvi brskalnik, WorldWideWeb, ki je začel delovati leta 1991, je postavil britanski informatik Tim Berners-Lee, že v poznih osemdesetih letih 20. stoletja. Prvi brskalnik je združil najrazličnejše nove in že obstoječe tehnologije programske in strojne opreme. Ključno obdobje v razvoju spletnih brskalnikov je bila najverjetneje uvedba spletnega brskalnika NCSA Mosaic v letu 1993, ki je bil tudi eden izmed prvih grafičnih spletnih brskalnikov. Za tem je sledila prava eksplozija v spletni uporabi. Marc Andreessen, vodja ekipe, ki se je v podjetju NCSA ukvarjala z razvojem spletnega brskalnika Mosaic, je leta 1994 ustanovil lastno podjetje, ki se je imenovalo Netscape. Njihov končni projekt Netscape Navigator je hitro postal najbolj priljubljen spletni brskalnik, ki ga je na njegovem vrhuncu uporabljalo približno 90 % vseh uporabnikov spleta. Microsoft je na to odgovoril s svojim brskalnikom, na katerega je prav tako močno vplival Mosaic. Leta 1995 so izdali Internet Explorer in tako se je začela prva vojna med brskalniki. Z vgrajevanjem Internet Explorer-ja v operacijski sistem Windows je lahko Microsoft izkoristil svoj prevladujoč položaj na trgu operacijskih sistemov za prevzem trga spletnih brskalnikov. Do leta 2002 je delež uporabe Internet Explorer-ja narasel na več kot 95 %, potem pa je spet začel počasi upadati, ko so se začeli pojavljati in razvijati novi brskalniki.

Zakaj ravno spletni brskalniki?


Vemo da uporaba interneta postaja vse bolj pogosta tudi že pri mlajših osnovnošolcih. Ljudje imamo različna stališča, zato se nekaterim to zdi že povsem običajno in razumljivo glede na današnji čas, medtem ko drugi tega vedno ne zagovarjajo. Kdo ima boljše argumente je težko določiti, dejstvo pa vsekakor je, da z vsemi pozitivnimi in poučnimi dejavniki, ki jih danes ponuja internet, v ozadju prežijo tudi določene nevarnosti, ki se jih moramo zavedati. Za uporabo spleta pa seveda potrebujemo spletni brskalnik, ki nam ponuja precej možnosti. Osebno sem mnenja, da je tema veliko bolj zanimiva kot pa se morda nekaterim zdi na prvi vtis, predvsem pa nosi v sebi eno veliko mero odgovornosti, ki bi vsakemu uporabniku lahko prišla prav, saj mnogi hitro zanemarijo kaj je potrebno paziti pri izbiri spletnega brskalnika in kakšne so nevarnosti, ki prežijo na nas, ko upravljamo s spletnim brskalnikom.

Skozi blog vam bom čim bolj kvalitetno, z različnimi metodičnimi postopki in tehnologijami, poskusil predstaviti spletne brskalnike in stvari ki se na njih navezujejo.



Ni komentarjev:

Objavite komentar