Spletni brskalniki

nedelja, 19. januar 2014

Digitalno pripovedovanje zgodb

Digitalno pripovedovanje zgodb si lahko predstavljamo v precej različnih oblikah. Je poseben način ustvarjanja večpredstavnih gradiv, ki omogoča učencu, da predstavi svoja stališča, jih vizualizira ter zagovarja. V izobraževanju je lahko koristno predvsem zato, ker pri učencih spodbuja kreativno razmišljanje, ustvarjanje, načrtovanje, igranje različnih vlog, medpredmetno povezovanje (tuji jeziki), nenazadnje pa tudi morebitno osvojitev nekaterih osnov algoritmičnega razmišljanja. Učitelj kot pedagoški vodja lahko z uporabo digitalnih zgodb poskrbi za boljšo motivacijo in pozornejše poslušanje. Ta način digitalnega izražanja presega tradicionalen način pripovedovanja zgodb in vključuje animacije, zvok, besedilo, nelinearno dogajanje in različne interakcije. Pogosto uporabljena programska orodja za ustvarjanje zgodb navadno ne omogočajointeraktivnosti, ki učencem omogoča, da aktivno sodelujejo, zato je digitalno pripovedovanje zgodb edinstveno v tem pogledu.

Hitro je opaziti, da je programov za digitalno pripovedovanje zgodb vedno več, vendar jih relativno hitro lahko razvrstimo po njihovi težavnosti uporabe in pa zmogljivosti pri digitalnem izražanju. Za primerjavo sem si izbral namerno izbral tri programe, ki se med seboj nekoliko razlikujejo po težavnostni stopnji:  Zooburst, Animoto, ter Alice.

Zooburst je zelo enostaven program za ustvarjanje in oblikovanje digitalnih zgodb. Uporablja takoimenovano "pop-up" metodo in uporabniku omogoča prikaz 3D animacij in sestavo spletne knjige z animacijami. Za oblikovanje so na voljo enostavna orodja ki učencu omogočijo hitro sestavo zgodbe. Primeren je že za prvo triado osnovnošolcev. (Slika1)

Slika1



Animoto je program namenjen hitremu in enostavnemu ustvarjanju videoposnetkov iz slik, glasbe, teksta in obstoječih formatov, ki jih lahko izbereš za stil v katerem bo posnetek oblikovan. Njegova kvaliteta je ravno njegovi enostavni in pregledni večpredstavnostni uporabi, ter zanimivemu produktu. Odličen je tudi za prezentacije. Brezplačno si lahko ustvarite svoj 30 sekundni posnetek, za daljše posnetke pa se je potrebno naročiti in je zato plačljiv program. Po mojem mnenju je primeren za drugo triado osnovnošolcev. (Slika2)


Slika2



Storytelling Alice je nekoliko zahtevnejši program namenjen digitalnemu pripovedovanju zgodb, ki temelji na izdelavi animiranih filmov. Nudi nam začetno pomoč pri spoznavanju programskega okolja z raznimi interaktivnimi tutoriali. S pomočjo njega lahko učenci pridobijo osnove algoritmičnega razmišljanja na zabaven način in tako dodatno motivacijo za nadaljnje ustvarjanje na tem področju. Namenjen je učencem in učenkam predmetne stopnje. (Slika3)


Slika3





Za digitalno predstavitev svoje posnetka oz. animacije na tematiko spletnih brskalnikov, sem si izbral programa Animoto in Zooburst.





Ni komentarjev:

Objavite komentar