Spletni brskalniki

nedelja, 26. januar 2014

Animacije, Simulacije

Besedo Animacija (Animare - latinsko pomeni obuditi v življenje) si lahko predstavljamo kot neko iluzijo gibanja, ki jo dosežemo s hitrim prikazovanjem slik. Vsaka naslednja slika je v osnovi nekoliko drugačna od predhodne oziroma zavzema nek drugi položaj kot predhodna. Običajno se posname do največ 24 slik na sekundo, kar presega sposobnost človeškega vida, da bi lahko posamezne slike med seboj razločili. Poznamo sicer več tipov animacij (npr. risbe na celuloidnih folijah, animacija lutk....), toda mi si bomo nekoliko podrobneje ogledali računalniške animacije.


Računalniška animacija 

 

Računalniška animacije je neka podzvrst Računalniškega oblikovanja, ki pa v glavnem preučuje upravljanje z vizualno in geometrijsko informacijo pri čemer uporablja računalniške tehnike. Kljub temu pa se ta izraz pogosto nanaša na 3D računalniško oblikovanje, obdaja pa tudi 2D računalniško oblikovanje in urejanje podobe. V ozadju računalniških animacij pa se skriva predvsem uporaba algoritmov računalniške grafike v praksi, zajema zelo različne tehnike, bistveno pa je da se animacija digitalno ustvarja v računalniku. Modele predmetov lahko animiramo tako, da s časom spreminjamo njihov velikost, položaj, obliko, barvo in še nekatere druge lastnosti.

Računalniška simulacija 

 

Pri računalniški simulaciji pa z določenim računalniškim programom predstavimo situacijo iz resničnega sveta. Program lahko na primer simulira infrastrukturo dnevnega prometa na določeni lokaciji, ali pa morda simulira neko naravno katastrofo kot je plaz, poplava ali potres. Uporabnik lahko sam določa spremenljivke, (npr. število avtomobilov), in iz simulacije vidi učinek (koliko prometna je cesta). Kompleksnejše simulacije lahko modelirajo potek kemijskih reakcij ali celo jedrske eksplozije. Obnašanje trdnih snovi in tekočin pri visoki temperaturi lahko simuliramo s pomočjo kvantnih simulacij. Računalniki nadzorujejo tudi delovanje strojev. Simulator letenja lahko modelira delovanje pravega letala in omogoča varno urjenje pilotov. Računalniške simulacije so zelo koristne, predvsem ko je izvajanje pravega eksperimenta za začetek prenevarno, predolgotrajno ali preprosto nemogoče.

Pri projektni nalogi bomo spoznali različne programe za izdelavo simulacij. Sam sem nekoliko nepričakovano uporabil program Pivot Stickfigure Animator, za katerega sprva nisem bil povsem prepričan da bo mojo tematiko ravno enostavno povezati z njim.

 

 

PREDSTAVITEV PROGRAMOV

 

- Pivot Stickfigure Animator

Gre namreč za brezplačni program, ki v osnovi uporabnikom omogoča ustvarjanje animacij iz paličnih figur, ki jih potem lahko izvozimo v GIF (Graphics Interchangeable Format) ali AVI (Audio Video Interleave) formatu. Hitro pa sem ugotovil da gre za mnogo več kot samo to. Omogoča nam tudi manipulacijo in obdelavo uvoženih objektov in slik, ki jih prav tako lahko na hiter in enostaven, skratka novejšemu uporabniku prijazen način, obdelamo in sestavimo v računalniško simulacijo. Pivot je zelo poznan po svojih izvirnih animacijah, ki jih uporabniki mnogokrat objavijo na spletni strani Youtube.






- Google SketchUp 8 

SketchUp je brezplačen program za 3D modeliranje, ki se uporablja predvsem za načrtovanje 3D projekcij. Prva verzija je bila ustvarjena avgusta leta 2000, pripadal je firmi Last Software, kasneje pa ga je prevzel Google, zato so kasneje lahko omogočili, da svoj izdelek delimo s širšo javnostjo preko programa Google Earth. Program omogoča pregledni in enostavno risanje likov in črt z orodjem "Push/Pull". Na voljo je tudi knjižnjica modelov in komponent, ki jih uporabnik lahko koristi pri nadaljni odbdelavi.




- Scratch

Scratch je programski jezik, ustvarjen z namenom za lažje in zanimivejše učenje programiranja. Uporabniku omogoča izdelavo preprostih animacij in tudi računalniških iger. Deluje na takoimenovanemu principu "legokock", saj uporabnik namesto pisanja kode z miško premika grafične bloke in jih sestavlja po lastni domišljiji. Namenjen je predvsem učencem od 10 - 15. leta starosti, saj program ne zahteva predznanja v programiranju.

 

 


- Inkscape


Program Inkscape smo lahko spoznali že pri risanju vektorskih slik. Gre za prost urejevalnik vektorskih slik, ki temelji na formatih SVG, XML in CSS. Vsebuje pa tudi orodje namenjeno izdelavi raznih animacij. Uporabnik načeloma obdeluje in shranjuje posamezne slike, ki jih je oblikoval. Pote lahko izberemo območje, v katerem naj program zajame sliko in nato vse shranjene slike združimo v celoto.


 

 

Moja Animacija :)

 

 

 

 

 



Ni komentarjev:

Objavite komentar