Spletni brskalniki

nedelja, 26. januar 2014

Vektorska grafika

Vektorska slika je slika, ki je prikazana z geometrijskimi liki (krivulje, mnogokotniki, črte, krog). Kvadrat je opisan s površino, ki jo zavzema, dolžino in debelino črte. Lahko rečemo, da je slika opisana z nizom matematičnih enačb.Vektorska grafika uporablja matematična razmerja med točkami in povezuje poti krivulj, da popiše sliko.

Lahko jih uredimo (povečamo, zavrtimo, raztegnemo) brez poslabšanja ločljivosti slike. Izbrati in transformirati je mogoče tudi vsako posamezno komponento vektorsko zapisane slike, saj je vsaka komponenta v računalnikovem pomnilniku definirana posebej. V teh pogledih je vektorska grafika precej boljša izbira. Vektorsko grafiko ponavadi uporabljajo risalni programi, ki uporabniku omogočajo izdelavo in popravljanje tehničnih diagramov.

Prednosti vektorske slike:
  • ta način zavzame manj prostora v pomnilniku kot bitna slika;
  • povečujemo in raztegujemo jih lahko brez popačenja robov.
  • spreminjamo lahko vsak del slike posebej.
Slabosti vektorske slike:
  • zaradi matematičnega zapisa je videz vektorske grafike bolj nenaraven. 
  • slika mora zato ostati preprosta, saj jo je skoraj nemogoče oblikovati tako da bi do potankosti izgledala kot bitna slika.
Primeri programov: CorelDRAW, Macromedia Flash, Draw orodje v MS office, ter v mojem primeru Adobe Illustrator, katerega sem si izbral za oblikovanje svojega logotipa za blog.










 





































Za primerjavo vektorske kvalitete sta prikazani dve povečani sliki loga. Blogger ne podpira SVG (Scalable Vector Graphics) formata. Slovensko temu pravimo "umerljiva vektorska grafika".  Sicer so slike vse v PNG formatu, ki je verjetno najbolj primeren za izvoz vektorske grafike na internet, saj se določena kvaliteta še vedno ohrani.

Adobe Illustrator je vektorski program, kar pomeni, da je idealen za risanje logotipov in vseh vektorskih oblik. Čeprav se Illustrator kar precej razlikuje od Photoshopa, ki je namenjen za obdelovanje fotografij, vseeno ni tako težko. Poznati morate le osnovno okolje in nekaj vektorskega znanja tudi ni odveč. Je eden bolj profesionalnih programov, ki ga uporablja tudi precej grafičnih oblikovalcev.







Ni komentarjev:

Objavite komentar