Spletni brskalniki

ponedeljek, 3. februar 2014

Družabna omrežja v izobraževanju

Pri zadnji projektni nalogi bomo govorili o družabnih omrežjih. Jedrnato vam bom opisal 6 različnih družabnih omrežij, katera sem si izbral.

  • Myspace je družabno omrežje ustanovljeno leta 2003. Temelji predvsem na promoviranju uporabnikove glasbe in vsega kar je povezano z glasbo. Nekateri danes uveljavljeni izvajalci, so svojo kariero začeli ravno z objavo svojih posnetkov na omrežju Myspace. Med leti 2005 in 2008 je bil Myspace najbolj obiskano socialno omrežje na svetu, junija leta 2006 je celo prehitel Google po številu obiskov na strani. Kakorkoli že, s prihodom omrežja Facebook je Myspace hitro začel izgubljati tovrstno bitko. Od leta 2009 je število uporabnikov drastično začelo upadati, kljub rednimi spremembami in inovacijami na strani. (Slika1)

Slika1


  • WAYN (akronim za "Where are you now?") je družabno omrežje, ki se osredotoča na potovanja in avanture. Njegov temeljni cilj je pomagati oziroma usmerjevati ljudi na različne lokacije po svetu, jim posredovati podrobnejše informacije o določeni lokaciji in omogočiti lažjo in hitrejšo povezavo z ostalimi podobno mislečimi popotniki. Omrežje se je najhitreje razvilo med leti 2005 in 2006, ko je število uporabnikov iz 45.000 naraslo na dobre 4 miljone. Danes ima WAYN okoli 19 miljonov registriranih uporabnikov. Kot pri večini družabnih omrežij, si lahko ustvarimo svoj profil, uvozimo slike in dodamo prijatelje. (Slika2)



Slika2


  • Twitter je družabno omrežje in mikroblogna storitev, ki svojim uporabnikom omogoča, da izmenjujejo kratka sporočila, dolga do 140 znakov. Takšnim sporočilom rečejo "tweets"(slovensko - čivki, twitter - čivkač). Mikroblogna storitev pomeni, da gre za neko kombinacijo bloga in socialnega omrežja, predstavlja torej krajšo verzijo bloga, obogateno s komponentami socialnega omrežja. Twitter omogoča, da sledimo uporabnikom in njihovim objavam, prav tako pa drugi uporabniki lahko sledijo našim objavam. (Slika3)


Slika3



  • Skype je brezplačno internetno telefonsko omrežje (VoIP), ki omogoča medsebojno komuniciranje uporabnikov. Storitev VoIP (Voice over Internet Protocol) je telefonija preko internetnega protokola, ki omogoča prenos komunikacijskih podatkov preko internetnega omrežja, z uporabo internetnega protokola (IP). Skype nam ponuja video ali glasovni pogovor in glasovni konferenčni pogovor do največ 5 uporabnikov. Seveda pa nam omogoča tudi prenos besedilnih sporočil in datotek med uporabniki. Deluje na podlagi neposredne podatkovne povezave med klienti (peer-to-peer). (Slika4)



Slika4




  • Tumblr je mikroblogovna platforma in družbeno omrežje, ki ga je odkril David Karp. Je v lasti podjetja Yahoo! Inc. Gre za zelo podobno zadevo kot pri Twitterju. Storitve uporabnikom omogočajo prenos večpredstavnih gradiv in drugih vsebin v kratko formiran blog. Uporabniki prav tako lahko sledijo blogu drugih uporabnikov, na voljo je pa tudi opcija privatizacije lastnega bloga. Temelji na principu vmesnika pregledne plošče ("dashboard interface") kjer imamo razne opcije za uvoz in izvoz datotek. (Slika5)


Slika5



  • Spring.me je spletno družabno omrežje, kjer imajo uporabniki svojo profilno stran na kateri lahko objavljajo razno večpredstavno vsebino, torej slike, videoposnetke, razne .gif format animacije in vprašanja, na katera lahko odgovarjajo ali pa jih sami zastavljajo. Bistvo strani je pa ravno v teem zastavljanju in odgovarjanju na vprašanja, ki so lahko znotraj neke skupine, ali pa nam jih zastavijo popolni neznanci. Omrežje je bilo prej znano kot Formspring, preimenovali pa so se septembra 2013, kmalu za tem, ko je izšla nova različica strani. Podjetje ima sedež v Kaliforniji, neuradno pa naj bi bilo trenutno okoli 4 miljone uporabnikov. (Slika6)



Slika6


  • Aktivne oblike učenja s pomočjo družabnega omrežja...





 Originalne objave si lahko ogledate v naši Facebook skupini, in sicer - TUKAJ




Ni komentarjev:

Objavite komentar