Spletni brskalniki

nedelja, 2. februar 2014

Video in ...tube

Video posnetke povezane z tematiko spletnih brskalnikov sem poiskal na spletnih mestih Youtube in Teachertube.


Povezave nas usmerijo na spletno mesto Teachertube. Na prvi povezavi dobimo nekaj koristnih informacij o zgodovini brskalnikov in o aktualni "vojni" med spletnimi brskalniki. Na drugi povezavi se seznanimo z spletnim brskanjem na dotik v Mondopad-u, gromozanskem tabličnem računalniku, produktu podjetja InFocus iz Portlanda, ZDA. Na zadnjem posnetku pa si lahko ogledamo opis in primerjavo med brskalniki Firefox, Flock in Safari. Produkt Flock je relativno neznan brskalnik, ustvarjen leta 2005 v istoimenskem podjetju, ki od leta 2011 ni več v obratovanju, tako da posodobljene verzije niso več na voljo, kljub temu pa si ga je zanimivo ogledati saj je imel nekaj svojih posebnosti.


Povezavi nas usmerita na spletno mesto Youtube. Prvi posnetek nam predstavi 6 relativno neznanih spletnih brskalnikov, za katere tudi sam predhodno še nisem slišal. Na posnetku nam opiše njihove prednosti in slabosti, ter zakaj bi nam za uporabo priporočil tudi kakega izmed njih. Na drugi povezavi pa naredimo hiter in kvaliteten test štirih najbolj popularnih spletnih brskalnikov, ter analizo za katerega bi se odločili in zakaj bi se tako odločili, kaj nam je najbolj pomembno pri izbiri brskalnika in kaj je zanemarljivo.

Tretji posnetek iz mesta Youtube bom še posebej izpostavil. Objavil sem ga sicer že v svojem Preziju pri prejšnji projektni nalogi, toda mislim, da je vreden posebne pozornosti ker nam dejansko pokaže realno sliko o tem koliko uporabnikov, ki dnevno uporabljajo internet, se sploh zaveda kaj je spletni brskalnik in kaj so njegove osnovne funkcije.


 

Rezultati tega poskusa so bili to jutro na Times Square-u v New Yorku več kot očitno porazni. Manj kot 8% naključno izbranih mimoidočih je sploh vedelo, kaj je spletni brskalnik, kaj šele, da bi točno lahko definirali razliko med spletnim brskalnikom in spletnim iskalnikom. Zato posebej upam, da bo moj blog lahko neka vrsta ozaveščanja in tudi pomoč v tovrstne izobraževalne namene.


Svoj lastni posnetek na youtube sem objavil že pri projekni nalogi 7. Ponovno si ga lahko ogledate TUKAJ

Poglejmo si nekoliko podrobneje kako po korakih objavimo poljuben videoposnetek na Youtube:

  • Najprej se moramo registrirati, kar seveda storimo brezplačno. Potrebujemo pa Googlov račun da se lahko prijavimo na Youtube. Googlov račun nam omogoča dostop do večine njegovih produktov (npr. Gmail, Google Groups, Picasa, Web History, Youtube...). Torej, ko se vpišemo na Youtube, vnesemo svoj e-poštni naslov googlovega računa in geslo. Če smo se vpisali predhodno že zaradi neke druge storitve, nas v Youtube vpiše samodejno. (Slika1)


Slika1



  • Ko se enkrat prijavimo, vidimo čisto na vrhu, desno od iskalnega polja, funkcijo Prenesi (Upload). (Slika2)



Slika2




  • Prikaže se nam naslednja stran. S klikom na puščico datoteke lahko naložimo iz računalnika  ali pa uporabimo "povleci in spusti" (drag and drop) metodo za prenos datotek. (Slika3)


Slika3




  • Prenos datoteke...čas prenosa je seveda odvisen od velikosti datoteke. (Slika4)


Slika4



  • Ko se posnetek prenese, ali pa tudi že v času prenosa, lahko dopolnimo in spremenimo nekatere osnovne podatke kot so naslov posnetka, opis, ključne besede, nastavitve o zasebnosti, kategorija oz. zvrst posnetka...Na voljo pa imamo tudi naprednejše nastavitve glede licence, komentiranja, omejitev starosti za ogled posnetka...(Slika5)

Slika5




  • Ko zaključimo z zgoraj navedenimi koraki, dobi naš videoposnetek svoj URL in spletno mesto na youtubovem kanalu, kjer si ga lahko ogledamo. Pod njim imamo na voljo razne statistične informacije kot so število ogledov, tudi statistika lokacij oseb ki si je ogledalo posnetek, datum objave, in ocena posnetka v obliki všeč/ni všeč. (Slika6)


Slika6




  • EdTed v izobraževanju. Uporabil sem posnetek v povezavi z mojo tematiko in ga osmislil za uporabo učne ure pri pouku računalništva, ko bi učno uro posvetili učenju o spletnih brskalnikih. Dodal sem 10 osnovnih vprašanj v povezavi z brskalniki, izrazil svoje objektivno in subjektivno mnenje glede tematike, ter postavil diskusijsko vprašanje. Predstavitev si lahko ogledate TUKAJ




Ni komentarjev:

Objavite komentar